Избрани Новини

Каракачанов за коронавируса: Пази се сам, за да те пази и Бог

"Няма нужда от паника, има нужда от самодисциплина", призова министърът на отбраната

Досега не е имало такава ситуация в България, при която трябва да се вземат спешни мерки и то радикални, тъй като мерките, които са взети, са още от средата на февруари, но трябва да не се допусне разпространението на коронавирус.

Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БНТ.

Според него сигурно ще се появят спекулации, че това е военно положение. "Не е военно, извънредно положение е. Тук не се отменят правата на гражданите, не се суспендира НС, Конституцията и законите, въвеждат се повече правила за дисциплина и ред, защото в края на краищата държавата е длъжна да вземе мерки и ако някой гражданин, който е заразен още повече ако го знае и му е разпоредено да е под карантина, но не я спазва, той е опасен за другите", допълни министърът.

Той отново заяви, че никакви права и свободи на гражданите няма да бъдат ограничавани, но когато става дума за сигурност, ще има малко повече рестрикция. И припомни мерките, обявени вчера.

"Никакво военно положение няма да има. Никакви танкове по улиците няма да има, ако се наложи, армията може да подпомага при граничните пунктове, при магистралите, но към момента не се налага", каза Каракачанов. 

Той посъветва гражданите да не се възползват от оферти за евтини почивки, защото това е рисково. Другото нещо: да не изпадат в паника.

"Най-големият проблем е паниката и виждаме, че има струпване по големите хипермаркети, хората се зареждат с храна, все едно че идва потоп. Няма проблем - храна има. Моят апел е: Не изпадайте в паника и не се натрупвайте в магазините да купувате огромни количества - опасността някой да се зарази на тези опашки или обикаляйки по щандовете, е голяма. Няма нужда от паника, има нужда от самодисциплина", призова Каракачанов.

"В момента се разминаваме с големия бум, само защото правителството мерки доста по-напред от останлите и не подцени проблема. Няма как да се случат нещата и да избегнем голям брой заразени, ако хората сами не осъзнаят, че това е в тяхна полза. И че самите те трябва да се пазят. Както се казва: Пази се сам, за да те пази и Бог", посочи Каракачанов и поиска да се отменят рождени дни, именни дни, семейни празници, събирания по семейни поводи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)