Избрани Новини

Румен Радев в Плевен: Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство

Държавният глава посети Плевен, за да се запознае на място със ситуацията в града

Държавният глава Румен Радев посети Плевен, за да се запознае на място със ситуацията в града след установените случаи на коронавирус. Президентът се срещна с кмета Георг Спартански и посети местно предприятие, където се запозна с предприетите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.

"Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство. Аз съм убеден, че имаме и капацитета и силите да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб, но е изключително важно тези мерки да се претворят върху реалния живот", заяви президентът след срещата с Георг Спартански пред медиите.

"Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса - от една страна да запазим общественото здраве чрез редица мерки включително ограничителни, от друга страна в никакъв случай да не допуснем парализата на икономиката. Могада дам пример, че Община Плевен полага всички необходими усилия. Мобилизиран е целият медицински потенциал на общината, включително медицинския университет. Важно е и да няма прекъсване в производствената дейност", посочи Радев.

 "Мерките са ясни. Не трябва политиците да се правят на лекари и обратното. Трябва да се спазват указанията на щаба, те са ясни, но държавата с всички възможни ресурси всячески трябва да помага. Обръщам се към всички сънaродници - самодисциплината, самосъзнанието, максимално ограничаване на контактите, грижата за възрастните хора, трябва да се грижим за тях - те са потенциално най-уязвимите. Нека се грижим за нашите бащи, майки, баби и дядовци, да подпомагаме тяхното ежедневно битие, така че да ги разтоварим от всевъзможни излизания и пътувания", допълни Радев.

Той каза още, че общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал. "Те са в момента хората, които ще ни изведат от тази криза. Това трябва да е постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници", категоричен беше президентът.

"Нека не се всява паника. Това е най-важното в момента. Да избегнем страховете, да не прекъсваме обществения живот и да не предизвикваме парализа. Мисля, че Община Плевен дава един много добър пример за това как са организирани всички мерки тук", каза още Радев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов