Избрани Новини

Бойко Борисов: Светът не е подготвен за подобна епидемия

Областният управител на Плевен присъства на Съвета за сигурността, свикан от премиера

"Светът е изцяло неподготвен за епидемия като тази от коронавируса. Сега се мисли за ваксини, сега се отделят пари за технологии и лекарства". Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след Съвета за сигурността. На него присъства и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

"Доста пари отидоха за зелени сделки, за коронавирус. Обсъдихме какви да бъдат предприетите мерки. Научните среди не могат да ни кажат колко време ще продължи коронавируса и с какво се лекува. Целият свят се учи в момента как да се справя. Не трябва да се паникьосваме.  Коронавирусът е като много други. От испанския грип са загинали 40 милиона. Най-опасното от подобна паника е да си счупим икономиката. Тогава щетите са непоправими. Ще започнем да говорим за ниски доходи. Нито една държава членка няма необходим запас от маски и предпазни средства. Нямаше как да предвидим подобно нещо", каза Борисов, цитиран от Нова тв.

"Имаме около 2000 предпазни облекла. От вчера сме на пълни обороти за производство на маски. Има два вида мерки, които препоръчват от Щаба – за области без потвърдени случаи и за тези с потвърдени”, увери премиерът.

"Оставете кметовете и областните управители сами да взимат решения за културните събития. В кината и театрите може да се продават билети през стол и да се дезинфекцират салоните след всяка прожекция или представление”, каза още Борисов.

"Това е един вид война - гледали сме по филмите, но във всички случай сега гледаме последствията. В милиарди и трилиони ще са последствията", предупреди Борисов.

Той призова българите да не се поддават на паника и увери, че в страната има достатъчно храна и вода, а веригите са запасени за по 30-40 дни напред,



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов