Избрани Новини

Вирусолог: Топлото време няма да спре коронавируса

В България вече има шестима заразени

Коронавирусът няма да приключи със затоплянето на времето. Това заяви по Нова ТВ академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.
„Инкубационният период на грипа е два дни. При него няма симптоми на белодробно засягане. Има повишена температура, болка в мускулите и главоболие. Кашлицата се появява чак след няколко дни. При коронавирусната инфекция веднага се появяват проблеми в дишането. Вирусът започва с кашлица, която става все по-силна. Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища. Коронавирусът засяга алвеолите”, каза Гълъбов.
Той обясни и каква е разликата в лечението на двете заболявания. „При грипа има доста ефикасни лекарства. Те трябва да се приемат най-късно на втория ден. Освен това се приема и антиоксидант. При коронавирусната инфекция се приема ремдезивир. Той е използван и срещу ебола. Китайците пък пробват медикаменти, които са срещу СПИН. Те обаче са доста токсични. В Китай измислиха и терапията със серум от вече преболедували. Всеки заразен с коронавирус се подлага на механична вентилация и противовъзпалително средство”, каза още Гълъбов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов