Избрани Новини

Кметове в Благоевградска община обсъдиха мерки срещу коронавируса

Преустановяват се посещенията на културни мероприятия

Кметът инж.Румен Томов се срещна днес с кметовете и кметски наместници на населени места на територията на община Благоевград. На срещата присъстваха 20 кметове и кметски наместници. Първата обсъдена тема бе превенция и реакция при евентуална зараза с коронавирус.

Община Благоевград има издадена заповед от кмета инж.Румен Томов на 9 март 2020 г. на основание чл.44, ал. 2 и чл.44, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.63, ал.4 и ал.5 от Закона за здравето, във връзка с препоръка на Националния оперативен щаб, както и проведено заседание на Кризисен щаб на община Благоевград за превенция и реакция при евентуална зараза с коронавирус.

На присъстващите кметове и кметски наместници бяха подготвени и раздадени писма с медицинска информация за новия коронавирус. Информацията /въпроси и отговори относно вируса, индентифициран в Китай в края на 2019 г, който е нов щам, досега не е бил откриван при човек/ е от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

На територията на община Благоевград се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число кина и представление на гостуващия цирк. Прекратени са посещенията и свижданията във всички социални заведения. Всички обществени сгради, в това число търговски обекти, трябва да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти минимум по 2 пъти на ден. Кметовете и кметските наместници получиха указания да наблюдават жителите на населените места и при съмнения за някакви симптоми да се свържат с личния лекар на лицето. Пристигащите хора от Италия, Китай и други страни да се наблюдават с повишена активност, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

По време на срещата се дискутираха и други неотложни теми. Кметът на село Покровник Недко Ангелов съобщи, че има проблем от 9 месеца с водопровода в махала „Геринци“. Той поясни, че 5 къщи ползват питейна вода от водопровод, който няма достатъчно дебит.

Една къща с две домакинства няма питейна вода повече от половин година, хората настояват за спешни мерки по проблема, необходимо е подмяна на 200 метра от водопроводните тръби с нови, заяви кметът Ангелов. Той допълни, че за проблема с водопровода е подаден сигнал във „ВиК“-Благоевград, до момента няма решение.

Кметът на село Зелен дол Александър Мановски поясни ,че на кръговото кръстовище на АМ „Струма“ от 6 февруари има проблем с осветлението, лампите в този участък не работят. След подадени многократни сигнала в АПИ, осветлението е ремонтирано на 5 март. След проливния дъжд от тази седмица лампите отново не светят.

На срещата бяха обсъдени и други теми, касаещи жителите на населените места.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)