Избрани Новини

Агенцията по заетостта взима мерки във връзка с епидемичната обстановка

До края на месеца се отменя провеждането на планираните трудови борси в страната

Във връзка с епидемичната обстановката в страната и мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19 Агенцията по заетостта ограничава организирането и провеждането на групови форми за предоставяне на посреднически и специализирани услуги на търсещи работа и работодатели.
До края  на месец март се отменя провеждането на планираните трудови борси в страната.
В бюрата по труда ще бъдат преустановени и груповите форми за професионално ориентиране, кариерно консултиране и мотивиране на безработни лица чрез „Ателие за търсене на работа”. Изнесените услуги в отдалечени населени места и райони чрез мобилните бюра по труда, изнесените работни места и приемни на Центровете за заетост и социално подпомагане ще се предоставят в актуализиран график по дни и часове, осигуряващ равномерно обслужване на малки групи от хора.  
Специално за бюрата по труда на територията на Габрово и Плевен, където вече има установени случаи на вируса COVID-19, ще бъде въведено гъвкаво работно време с оглед превенция на служителите на Агенцията по заетостта и техните клиенти.
Агенцията по заетостта уведомява и доставчиците на обучения, че съгласно Заповед № РД-01-117 от 08.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, издадена на основание чл. 63 от Закона за здравето, на територията на областите Габрово и Плевен всички учебни занятия в обучителни институции и организации, провеждащи обучения на безработни или заети по договори с Агенцията по заетостта, трябва временно да се преустановят чрез съгласувана с бюрото по труда промяна на учебния график.
За обученията, които ще се провеждат на територията на останалите области, Агенцията по заетостта също препоръчва провежданите занятия да бъдат преустановени до края на март или до получаване на следващо указание. Освен това, следва да се вземат предвид всички предписания на здравните органи във връзка с превенцията и мерките за предпазване от COVID-19.
Ръководството на Агенцията по заетостта вече изпрати на своите служители в страната подробни указания за безопасност във връзка с повишения риск от вирусни/инфекциозни/респираторни заболявания като набор от превантивни мерки. Днес, с цел ограничаване на риска от разпространение на вируса COVID-19, бюрата по труда в страната получават допълнителни инструкции за организация на работата по начин, който да не води до струпване на клиенти в работните помещения. Специално внимание е отделено на необходимостта от повишаване на хигиенните мерки – редовно проветряване, почистване/дезинфекциране на работните помещения/бюра най-малко 4 пъти дневно, както и спазването на добра лична хигиена. Като част от предприетите мерки, Агенцията по заетостта осигурява на  служителите предпазни маски.
Агенцията по заетостта ще продължи да предоставя актуална информация и посреднически услуги на клиентите си, прилагайки всички възможни канали за неприсъствена комуникация, в т.ч. по телефон, електронна поща, чрез сайта на Агенцията, медии и социални мрежи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)