Избрани Новини

Отпускат награди и стипендии за даровити българчета

Проектът подпомага обучението и изявите на талантливи деца и младежи

За десета поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ стартира националната си програма „Награди, стипендии и отличия 2020“. Проектът има за цел подпомагане обучението и изявите на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.
През 2011 г. Фондация „Шанс за децата и природата на България“ си поставя благородната задача да подпомага развитието на талантливи деца и способни млади хора на възраст от 6 до 20 години, осигурявайки им шанс, зависещ изключително от техните качества и умения, трудолюбие и постоянство както и да отпуска финансова подкрепа за важни етапи от тяхното образование, професионално обучение и творческо развитие. Оттогава до момента по програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 60 даровити деца от цялата страна, а 8 от тях са получили Големият приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. Сред талантите на фондацията са златното момиче на българския шахмат Нургюл Салимова, Цветан Стоянов - европейски шампион за 2012 и световен шампион по шахмат за 2015; екипи по астрономия на ученици от МГ "Д-р Петър Берон", Варна, чиито проекти спечелиха първи награди няколко поредни години на световния конкурс на НАСА „NASA Ames Space Settlement Design Contest“; Мирела Буюклиева за иновативен проект в областта на музиката; Кристиян Тодоров за изключителни постижения в областта на изкуството; Димитър Опърлаков за отлично представяне на републикански и международни олимпиади, конкурси, състезания в областта на математиката; Елеонора Иванова за постижения в областта на музиката; Константин Башиков за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания, в сферата на музикалното изкуство; Ясен Пламенов Пенчев за върхови постижения в сферата на математиката - първа награда и Шампионска купа на Тайландска международна математическа олимпиада (TIMO), Банкок, Тайланд, февруари 2018 г. и още много други.
„Успехите на българските деца заслужават специално внимание, освен на талант те се дължат и на много труд, усилия и постоянство. С отпускането на индивидуални награди искаме да поощрим и подпомогнем развитието на младите таланти на България. Искаме да ги накараме да се гордеят с постиженията си и да откроим успеха им в дадена област като победа заслужаваща специално внимание. Проектът "Награди, стипендии и отличия" възнаграждава не само талантливите, а и изявяващите се деца – тези, които, освен че усъвършенстват заложбите си, ги доказват в състезания с други. Талант, работа, изяви, постижения, устойчиво развитие и спазване на правила са основните ни критерии за оценка“, споделя Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.
Крайният срок за кандидатстване по програмата е 04.05.2020 г., а всеки кандидат с особено високи постижения има възможността да кандидатства за Големия приз на Фондацията "Шанс за таланта". Пълните условия за кандидатстване са публикувани на: http://www.forbgkids.org/70/page.html?fbclid=IwAR3A3cUD39Q1-fbBVg4NDYO3VTGADhDXsWGhgLCG5uRf1PhWtRL8H4ggmFkТоп Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)