Избрани Новини

Правителството одобри допълнителни мерки относно коронавируса

МЗ ще обезпечи доставянето на предпазни средства на болниците в областите Габрово и Плевен

На извънредно заседание на Министерския съвет днес бяха приети допълнителни мерки относно заболяването COVID-19, съобразно предложенията на Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Правителството реши министърът на здравеопазването, на основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето, да издаде заповед за преминаване към карантинен режим на работа на болничните заведения с пациенти с установено наличие на заболяването COVID-19, като заведенията приемат нови пациенти само с необходимост от спешна хирургическа помощ и спешни случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Министърът на здравеопазването чрез главния държавен здравен инспектор ще осигурява информиране на всички болнични заведения в страната относно нови клинични протоколи за лечение и диагностика на заболяването COVID-19.

Министерството на здравеопазването също така ще обезпечи доставянето на предпазни средства на държавните лечебни заведения за болнична помощ в областите Габрово и Плевен и ще координира и създаде организация за осигуряване на допълнителни болнични легла за лечение на COVID-19 на територията на цялата страна при необходимост.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и проект на договор с USHAŞ International Health Services Inc., Република Турция, за доставка на медицински изделия за предотвратяване, установяване и изолиране на вируса на заболяването COVID-19. Министерският съвет възложи на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Турция да сключи договора от името на Министерството на здравеопазването на Република България.

На основание член 36 от Договора за функционирането на Европейския съюз и член 10 от Регламент (ЕС) 2015/479 се забранява износът на наличните запаси от предпазни медицински средства (еднократни гащеризони, маски с филтър, хирургични маски, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни), притежавани или дистрибутирани от физически и юридически лица, до осигуряване на наличните нужди на територията на страната. Физическите и юридическите лица, притежаващи предпазните средства, следва да съдействат при условията на форсмажорни обстоятелства на основание чл. 34 и 35 от Закона за защита при бедствия.

Правителство реши още министърът на здравеопазването, на основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето, да издаде заповед за: преустановяване на присъствените форми на учебни занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и другите обучителни институции и организации в областите Габрово и Плевен; преустановяване на културни събития и мероприятия на закрито и масови културни събития и мероприятия на територията на страната; преустановяване на всички спортни мероприятия в областите Габрово и Плевен; провеждане на спортни мероприятия в страната само при закрити врати (без публика).



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)