Избрани Новини

Драстични мерки срещу коронавируса взе правителството, грипната ваканция ще бъде удължена

Отменят спортните събития в Плевен и Габрово, културните прояви се забраняват в цялата страна

На извънредно заседание на Министерски съвет стана ясно какви мерки взима държавата, за да се справи с разпространението на коронавируса. Ето част от решенията, които бяха обсъдени и ще бъдат приложени.

Разширява се кръгът от тествани лица за коронавирус. Болниците в Габрово и Плевен са поставени под карантина.

Министърът на здравеопазването ще издаде заповед за специални действия на тези две болници, като ще се приемат само най-спешните случаи. Всички други пациенти няма да се приемат.

На всички болници и здравни инспекции ще се предадат последните китайски ъпдейти и анкетни карти, които ще се попълват от всички пациенти.

Следващото решение е да се напомни на медицинските директори да посочат в следващите 12 часа колко легла имат, какви нужди имат от защитни облекла. От МФ трябва да бъдат разписани ясни правила кой и как ще изразходва средствата за борба с коронавируса.

Забранява се износа на всякакви медицински защитни облекла, маски  и консумативи. МВР и ДАНС ще следят да не настане спекула.

В момента имаме и грипна епидемия. В областите, в които е доказан коронавируса - Плевен и Габрово, ще се забранят всякакви учебни занятия, включително и в университетите. Ще има дистанционно обучение. Всякакви лагери и зелени училища също ще бъдат отменени. Грипната ваканция, която е до сряда, ще бъде удължена, но с колко - ще бъде обявено допълнително.

Отменят се всички културни събития в цялата страна, а не само в Габрово и Плевен.

Спортните мероприятия също ще отпаднат в двете места с коронавирус. За останалите области спортните събития ще се провеждат без публика. 

"Аз съм против да затваряме Плевен и Габрово. Това ще създаде паника. Трябва много хубаво да се обяснява, че посещението в тези градове трябва да бъде само в краен случай. Не можем да забраним на хората да пътуват до Плевен и Габрово, но трябва да ги убедим, че това трябва да се случва само в краен случай. Целта ни не е да всяваме паника. След малко ще разговарям по скайп с всички областни управители и тези мерки ще им ги прочетем отново", категоричен бе премиерът Борисов. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)