Избрани Новини

Българският химн огласи Пирин (видео)

Огромен трибагреник се развя на Бъндеришка поляна

Националният празник 3 март е ден, в който отбелязваме едно от най-големите събития в нашата история – Освобождението на България от османско иго.
Днес ние почитаме делото на предците ни, благодарение на които България се върна на световната карта.
Малко Банско, което се порадва за кратко на свободата през 1878 г. и остана в пределите на Османската империя още 34 дълги години до деня на бленуваната свобода, днес е космополитен град, в който пристигат гости от всички страни по света.
Затова и след честванията в града, празникът се пренесе там, където особено осезателно се чувства духът на съвременна България – в сърцето на Пирин, на Бъндеришка полена. Мястото, на което хиляди туристи от чужбина имат своята среща и досег с българското.
Днес те го видяха и почувстваха весело и празнично. Нестандартното честване на 3-ти март бе организирано от концесионера на Ски зоната „Юлен”АД, Община Банско и Читалище „Никола Вапцаров”.
Докато стотици хора пееха на Бъндеришка полена „Моя страна, моя България”, ски-учителите триумфално се спуснаха с огромен български трибагреник по писта „Томба”. Над Пирин зазвуча химнът на България.
„Историята на страната ни през ХХ-ти век бе изпълнена с предизвикателства и превратности. Днес България е свободна и равноправен член в голямото семейство на европейските държави, обединени в Европейския съюз.
Това, че днес сме се събрали тук, в сърцето на гордия Пирин - сънародници и многобройни гости от всички континенти, е доказателство, че България е позната и предпочитана от туристите страна, че има своето достойно място в света като свободна, мирна и сигурна държава!”, заяви в приветствието си послучай националния празник кметът на Банско Иван Кадев.
Юленци нагостиха всички с топла баница и вино, а самодейците от читалището огласиха планината с песни. На хората се хванаха облечени с носии банскалии и много скиори.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)