Избрани Новини

Започват Великденските пости

Храната по време на пост

Великият пост (Великденски пост) през тази година започва на 7 март.

На Месни Заговезни за последно се яде месо.

Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения. Започват със заговезни и завършват с причестяване.

Кога са основните Пости за годината?

Годишно православният християнин би трябвало да пости около 200 дни: през Великите пости 7 седмици, през Петрови пости - от 7 до 30 дни, през Богородични пости -14 дни, Коледни пости - 40 дни. Освен това всяка седмица в сряда и петък.

По традиция при православните строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости - Великденските и Коледните. Католиците почти не постят, а при протестантите те липсват съвсем, пише evropea.com.

Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, християните, които са решили да постят, трябва да изключат от менюто си месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни те заговяват за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене.

Каква е храната по време на пост?

Може да хапвате всичко, всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете - пресни и сушени, които трябва да са ви винаги подръка, защото с високата си енергийна стойност мо­гат да ви спасят от "прегрешение" с неподходяща за случая храна. Също маслините, зеленчуците, варивата. Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло или маргарин, а не с краве масло. Особено подходящи са пресните салатки, спанака, киселеца и копривата. Тестените продукти и хлябът не тряб­ва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто - тъкмо да направите малка пауза и да го замените с натурални сокове, билков чай. Яжте и мед - той също помага да се засити глада.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)