Избрани Новини

Към момента няма потвърден случай в България на заразен с коронавирус

Всички, които са изследвани засега са отрицателни.

Към момента няма потвърден случай в България на заразен с коронавирус. Всички, които са изследвани засега са отрицателни. Има много пациенти, които са настанени като суспектни – не само в София, но и в цялата страна.

Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 човека, от които четирима са чужди граждани – един японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, които по някакъв начин са били свързани с рискова дестинация и най-вече Италия. Те са с проявена клиника на вирусно заболяване, със зачервено гърло, кашлица, двама или трима от тях са с пневмония. Днес се очакват да излязат резултатите им. Изисква се технологично време и в ранния следобяд ще бъдат готови.

Това заяви по време на брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Искам да благодаря на всички институции, които участваха в организацията на снощната акция по транспортирането на 20-те български деца и техните преподаватели от район, намиращ се близо до Милано. Тази акция се осъществи, благагодарение на мъдрото решение на премиера и издадената от него заповед за използване на правителствения самолет. Направена беше много строга организация - със съдействието на МВнР и на службите в Милано. По времен транспортирането групата бе придружена лично от секретаря на оперативния щаб полк. доц. Димо Димов, който е и началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” на ВМА. Той оборудва пилотите и целия личен състав на екипажа с необходимите предпазни средства, децата също бяха оборудвани със маски. Доц. Димов извърши първият скрининг, в рамките на който не беше отчетена болестна симптоматика при никой от групата. След като самолетът кацна във Варна, беше извършен повторен скрининг от съответните здравни власти, организирани на главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Създадена бе организация от болница „Св. Марина”, ако се наложи, да бъдат хоспитализирани. До там не се стигна, защото те са здрави. Всички получиха много строги инструкции как да спазват 14-днвната карантина, поясни още генерал-майор Мутафчийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов