Избрани Новини

Кюстендилски туристи изкачиха Трънския Матерхорн (снимки)

Това е Краището – малко познато късче от България, но пълно с изненади

 По покана на приятелите им от трънското дружество, туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил се запътихме по острите върхове на Гребен планина. Разказва Силвия Михова, секретар на дружеството:
"Изненадата ни беше голяма. Освен нас, имаше още около 500 участници, чакайки на мегдана в село Трънска Банкя. Село Банкя гъмжи от минерални извори. В западния край на селото минахме само да погледнем разделената според Ньойския мирен договор на две къща. Едната - половина била в България, а другата половина в Сърбия. Къщата вече е реставрирана. Мястото е обозначено с гранитна пирамида, която е за граничен знак.
След приветствията от домакините се насочихме към водопад Връбча, където беше първата ни фотосесия. Маршрутът е зареждащ. Вече е много добре маркиран от туристите от трънското дружество. Той е панорамен и през цялото време от двете страни има невероятни гледки. Преходът не е лек, денивилацията е около шестотин метра. Накъдето и да се обърнеш, има възможност да се насладиш на ширналите се обширни пасища, планини и планини…
Врабченският водопад е място, което си струва да се посети. Вълшебно място, към което винаги нещо ще ни тегли. Трудно се разделихме с него. Обръщаш се назад и пак ахваш.
След кратка почивка, лека закуска и фотопауза при една къща за гости се отправихме към панорамната скала Станкьов камък /1050 м/. Картините, които се разкриваха пред нас, приближавайки се към него, подбуждаха в нас желанието за снимки... снимки и пак снимки. Въпреки мрачното време тук може да се събере богата палитра от цветове, усещания и емоции. Но изненадите ни не свършваха дотук. Очакваше ни връх Драговски камък (1118 м), или както е по-известен като Трънският Матерхорн, наречен така заради пирамидалната му форма. Не, той не впечатлява с надморска височина. Интересен е с 360-градусовата гледка, която предлага. Всичките ни усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи.
Оставихме планината, заредени с енергия и емоции и се отправихме към паркинга, където ни чакаше автобусът. Ако имате път натам, непременно го посетете. Освен страхотна почивка, там може да се насладите и на много красиви места, които да посетите. Като за един ден разходка хич не е зле, нали! - споделя Силвия Михова, секретар на ТД „Осогово“ - КюстендилТоп Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)