Избрани Новини

Коронавирусът не е опасен за деца

Животът

20-02-2020, 12:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Унищожават го дезинфектанти на спиртна основа

Последните изследвания показват, че заразяването с коронавирус е най-опасно за възрастните хора. Статистиката показва, че седем малки деца досега са се заразили с коронавирус, но всичките са се излекували, каза директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред bTV.

"Другите вируси, които имаме - респираторния синцитиален вирус и грипния вирус за децата до 1 г. е тежко протичащ и заплашващ живота. Този нов коронавирус се оказва, че за децата не е опасен", уточни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев заяви, че досега девет жени, които са били бременни в 9-тия месец, са заболели с коронавирус. Въпреки заразата, те са родили здрави деца.

При този вирус смъртността не е толкова висока, но понеже младите хора го прекарват по-леко, по-голяма е вероятността от зарази. Затова е важно след прибиране от чужбина хората да се обаждат на джипито си.  "Този вирус има покривка, той се унищожава и от хлорни дезинфектанти, и от органични разтворители - не казвам спирт. Става дума, че той не издържа дълго време на повърхността, лесно се унищожава с дезинфектанти на спиртна основа", каза експертът.

Той обясни, вирусът ще се адаптира към хората, ще стане податлив на лечение и ще спадне смъртността. По думите му пикът на заразата вече е минат.

В китайската провинция Хубей вчера бяха потвърдени нови 349 случая на новия коронавирус (Covid-19) - най-ниският брой от 25 януари насам, обявиха днес местните здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Във вторник диагностицираните с коронавирус бяха 1693. До днешна дата общият брой на потвърдените случаи в Хубей достигна 62 031. Над 10 хиляди от заразените са оздравели. Вчера от болестта са починали 108 души, с което общият брой на жертвите в провинцията достигна 2029. Според оценките на лекарите над 9,1 хиляди заразени в Хубей са в тежко състояние, а над 2 хиляди - в критично. Под лекарско наблюдение се намират и 65,5 хиляди жители, които са имали тесни контакти със заразените, предаде ТАСС.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов