Въздействащият спектакъл "Вампир” се завръща на сцената

Спектаклите са днес и утре от 19:00 ч.

Въздействащият спектакъл „Вампир” от Антон Страшимиров се завръща на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград днес и утре от 19:00 ч.
След своята премиера през 2016 година, „Вампир” се превърна в едно от най-успешните и награждавани представления на театъра в последните няколко години.  
Участието на „Вампир” в Международния театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/ беше началото на редица фестивали и награди за екипа.
Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „Водеща женска роля” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал "Друмеви театрални празници" – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимния фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово" - Пловдив 2017. През месец октомври 2019 спектакълът стана част от афиша на фестивала в Ловеч „Младите в театъра”, който единствен дава възможност и събира на една сцена младите режисьори в страната.
През погледа на режисьора Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”
Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров. Пиесата е играна на театрална сцена, преди да бъде отпечатана в книжно издание.
Страшимиров казва, че е написал драмата за една седмица, а я е редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях”, в салона на „Славянска беседа” в София.
Представлението не се препоръчва за лица под 14-годишна възраст.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"