Избрани Новини

Министър Димитров: ВиК в Дупница, Перник и Сливен са пред фалит

В Бобов дол ще сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво горят

Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – има ВиК, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки това управлението им е много добро, с великолепни ръководители. Това съобщи пред bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров.
„Във Враца от 33 километра получават вода, обаче загубите са изключително минимални, и се справят“, обясни министърът.
„В Дупница, Перник, Сливен – това са ВиК-тата, които трябва да са най-печелившите в България, а те са пред фалит. Язовирът им е на един километър от града, имат довеждащ водопровод, и пускат мрежата. Обаче те са във фалит“, уточни Димитров.
„Да ви кажа ли какво се случва в Дупница? Водопроводът, който пълни язовира, от който трябва да се захранват питейните нужди, те го надупчили на 29 места, включително и ВиК-то си захранва свои източници. Като попитах защо го правят, след като язовирът е за всички, казват, че те с язовира отношение нямали. А на бюрото ми стои документ, в който се казва, че трябва да им разреша да ползват същия язовир. Едно село от 20 години няма нормално водозахранване, на всички избори обещават на хората вода, а до момента не се е случило нищо на практика“, допълни Димитров.

„Вчера съм разрешил на „Напоителни системи“ да ходят през нощта да пуснат вода в един завод, за да може той аварийно да захрани това село, защото хората не могат без вода. Става въпрос за язовир Дяково, от който вчера разреших 800 куб.м. вода да отидат в един един резервоар в Бобов дол, оттам с помпи да се подаде за село Палатово, защото никой не си мърда пръста от 20 години насам по въпроса. Вчера в областната администрация намерихме документи, според които преди 20 години ВиК-то казало, че водопроводът не е на селото, а държавен, и настояват да се прехвърли“, уточни министърът.
За нерегламентираното горене на отпадъци той заяви, че в Бобов дол ще си сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво горят, а в населените места наоколо ще има уреди, на които да се вижда на табло какво точно се случва и гражданите да знаят.
„Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши, да не трови хората“, коментира министърът.
„В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ „Сливен“, който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона, и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10 % да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари“, обясни Емил Димитров.
Той уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма. „От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. Президентът каза „хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди“. По закон е 50 на 50 – наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%“, посочи министърът на околната среда и водите.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)