Избрани Новини

С работа по 3 проекта отбелязва Деня за безопасен интернет активно плевенско сдружение

На 11 февруари светът за 16-и път ще отбележи Международния ден за безопасен интернет

На 11 февруари 2020 г. светът за 16-и път ще отбележи Международния ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.

Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“ може да се похвали с резултатна работа в тази сфера. „Ние отбелязваме Деня за безопасен интернет с работата си по три проекта с европейско финансиране, под мотото „Добрата дигитална стая““, споделя председателят на сдружението Пенка Спасова. Това са проектите „Education @home“ (Обучение в къщи), Дигитална етика (ЕТИКА) и „Обучение за придобиване на умения във връзка с дигиталния стрес под формата на уеб-базирано приложение (TRIGS)“.

По проект @home крайният резултат ще бъде многоезичен дигитален наръчник в областта на медийното образование, под формата на уеб-базирано приложение. Координатор е сдружение „Правото в Европа“, Германия, а партньорите са от Германия, Гърция, Словения, Австрия и България.

Необходимостта от европейско образоване на родителите по отношение на собствените им медийни умения, но най-вече на тяхното медийно образование нараства във всички страни. Децата бързо осъзнават, че са по-добри от родителите си в тази област. Това са изходните аргументи за проект @home на участващите в него организации. Те се потвърждават от отговорите в анкетното проучване, направено по проекта, в което са участвали 551 души от петте страни - родители на общо 872 деца.

Разглеждат се 14 тематични области, между които Кибертормоз, Защита на данните, Киберпрестъпност, Интернет сигурност, Настройки за сигурност, Кражба на самоличност в интернет и Какво се случва с моите данни, към които анкетираните са изразили най-голям интерес. По 12 от най-често споменатите теми вече са разработени обучителни материали. Те ще послужат като основа за разработване на кратки образователни филми. Вече има създаден първия прототип на видеофилмите и той е качен на страницата на проекта („You, Media and Me“) www.youmme.eu . Филмите ще бъдат разработени и тествани от всички партньори до следващата им среща през април 2020 г. в Изола, Словения.

Вторият проект, по който работи сдружение „Учебна работилница Европа“, и е релевантен на Деня за безопасен интернет, се нарича „Дигитална ЕТИКА“, или формиране на етични компетенции в поведението при дигиталното използване, финансиран по програма Еразъм+, стратегически партньорства „Младеж“. Координатор е „Правото в Европа“ - Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Словения, Австрия и Германия.

Дигитализацията повлиява съвместния живот на хората и обществата из основи. Във виртуалните пространства, чрез анонимността на потребителите, както и заради забързаността на системата съществува опасността да изгубим от поглед ценности и норми. Нито в учебните програми, нито в обучението на професионалисти в сферата на услугите за деца и младежи, които са целевата група на проекта, може да се открие ключовото познание за „етика на дигиталните медии“, дори и да се срещат изолирани идеи за обучение. Проект „ЕТИКА“ отговаря на тази нужда с две основни цели: като първа стъпка да се разработят съответните теми на дигиталната етика и да се използва ясен набор от правила, написани на подходящ за подрастващите език. Втората стъпка е да се разработи игра с карти, която да подпомага анализаторските умения на подрастващите и да насърчава усвояването на нормите на дигиталната етика.

По време на проекта ще бъде разработено и предоставено на поне 6 езика предложение за квалификация под формата на платформа за електронно обучение с подробен материал за скритите зависимости и възможностите за действие, съответна уеб-базирана платформа и игра на карти за обучение и размисъл по въпросите на дигиталната етика.

Третият проект е „Обучение за придобиване на умения във връзка с дигиталния стрес под формата на уеб-базирано приложение (TRIGS)“, съфинансиран по Програма Еразъм +, мярка „Съвместна работа за насърчаване на иновациите“. Координаторът отново е от Германия, а партньорите са от България, Гърция, Словения, Италия и Германия. За цел на проект TRIGS е обявена способността да се самоопределяме, да бъдем бдителни и отговорни към собствените си навици в работата с цифровите медии и да развиваме съответната самодисциплина. Проектът е партньорство на шест партньора от 5 европейски страни в областта на образованието за възрастни, който допринася за постигане на целите на Европа 2020. Създаденото уеб-базирано приложение за насърчаване на компетентност по въпросите на дигиталния стрес и разработените обучителни материали ще се използват като отворен образователен ресурс.

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. Работата и създадените продукти по тези три проекта с участието на сдружение „Учебна работилница Европа“ са приносът на участниците в тях към инициативата на ЕК „Заедно за по-добър интернет“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)