Димитър Маргаритов: Доверието на гражданите към КЗП се затвърждава

21 000 писмени жалби и сигнали са постъпили в КЗП миналата година

21 000 писмени жалби и сигнали са постъпили в Комисията за защита на потребителите през миналата година, обяви председателят Димитър Маргаритов по Канал 3. Близо 10 000 са обажданията на телефона на потребителя 0700 111 22, където гражданите са потърсили консултация или са подали сигнал по повод съмнение за нарушаване на потребителските им права.
Около 4000 от жалбите касаят оплаквания от компетентността на други институции и затова са препратени към тях за предприемане на съответните действия, каза още той. „Това никак не е малко на общия фон – около 1/5, и показва, че когато хората искат да се оплачат от някой на някой в държавата, по-често се сещат като че ли за нас“, коментира Маргаритов.  
Интензифицирането на онлайн търговията и оптимизирането на законодателството са предизвикателства пред контролния орган, на които може да се отговори с вътрешна реорганизация на организационната структура на институцията, счита председателят на КЗП. „Биха могли да се преливат ресурси, които да работят в направленията, където се изискват повече хора. Ако досега това е по-скоро конвенционалната търговия – физическите магазини, туристическите обекти, и там са съсредоточени основните инспектори, които работят в Комисията, то с все по-голямото значение, което придобиват продажбите от разстояние, на първо време би могло да се мисли как да се прегрупират тези ресурси така, че повече хора да проверяват вече онлайн магазините“, заяви той.
Димитър Маргаритов посочи, че при контрола на туристическия продукт основните усилия на КЗП са насочени към това да няма разминавания между качеството на предложеното и реално предоставеното на потребителите. „Този, който е предявил определена оферта, с параметри, да си я спазва така, както я е обещал на хората, защото в противен случай ще има санкции“, добави той.
На въпрос на водещия кои са най-честите разминавания в очакванията Маргаритов отговори: „Всеки иска да закичи своя туристически обект с много звезди, без да е в състояние да предложи всички услуги, които тази степен на категоризация предполага. СПА-центровете, например, трябва да предлагат всички услуги съгласно специалната наредба. Дори най-нормалната обстановка в стаите, която може да бъде проблем. Може да бъде проблем дори и това, че чисто формално отговаряте на изискванията за степента, в която сте категоризиран, но не полагате достатъчно усилия в чисто човешки план, за да могат клиентите да останат доволни.“ Председателят на КЗП отбеляза, че туризмът е много тънък занаят. „Радвам се, че в последните години като че ли все повече тези, които го практикуват, разбират това и се стремят да откликват на потребностите на потребителите“, завърши той.  Снимка на Деня

Щрихи от Плевен