Избрани Новини

Фолклор, вино и дълги хора на първия ден на "Златен грозд“ в Мелник

Двудневният фестивал бе открит от кмета на община Сандански Атанас Стоянов

"Виното отново ни събра, да отпием глътка еликсир божествен! Да извием мелнишки хора, да се чуе тежка македонска песен!
Фолклор, вино и дълги хора на първия ден на „Златен грозд“ – Мелник!

За девета поредна година Община Сандански и Сдружение за Мелник събраха гости от близо и далеч на фестивала, обединяващ любовта към фолклора и виното – „Златен грозд“, Мелник.

Неповторимата атмосфера на най-малкото градче в България, сгушено в подножието на величествените пясъчни пирамиди, оживя в ритмите на българския фолклор и тежките наздравици с мелнишко вино.

Двудневният фестивал бе открит от кмета на община Сандански Атанас Стоянов, който подчерта значението на събития като фестивала „Златен грозд“ и пожела на всички да не забравят корените и традициите на красивия български фолклор. За здраве и благоденствие бе отслужен водосвет, а атрактивни кукери изгониха злите духове и отвориха път на дълго българско хоро.

Освен музика, песни и танци, бяха наградени и трите най-добри вина в категориите „Широка мелнишка лоза“ и „Букет“. Винарските изби от региона представиха своите вина, а съорганизаторите от Сдружение „За Мелник“ бяха организирали базар с вино и домашно приготвени местни специалитети, като събраните средства ще бъдат преведени по сметката на Никол Дамбова от Сандански за нейното лечение.

За настроението до късния следобед в първия фестивален ден се погрижиха самодейците от читалищата на Сандански, Лебница, Сапарева баня, Струма, Кърналово, Фолклорен състав „Танцова магия“, Благоевград и атрактивните гайдари от Гайдарски състав „Петко войвода“.

Специални гости бяха Духовият оркестър, Сандански, Емилия Трайкова и Ирина Паскалева.

"Златен грозд" продължава и утре, от 12:00 ч. в Мелник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов