Избрани Новини

Легендата Христо Стоичков празнува 54!

Получава “Златната топка” за най-добър футболист на планетата през 1994

Най-разпознаваемият българин по света и най-емблематичният ни футболист празнува 54-тия си рожден ден днес.
От няколко години той се е установил постоянно в САЩ, където работи в Television Univision Deportes Network (TUDN) – най-големия тв канал за испаноговорещи в Северна Америка.
Камата не възнамерявал да вдига голям купон, защото годишнината не е кръгла, смятат негови близки. А и работата го натиска – още следващата седмица той ще се премести в Европа, за да коментира мачовете от Шампионската лига за TUDN. Според проучването той е в топ 3 на най-рейтинговите водещи на спортния канал.
В края на месеца пък Ицо смятал да отскочи за няколко дни в България. Той има и ангажименти покрай продължаващото представяне на книгата си.
Стоичков е роден на 8 февруари 1966 в Пловдив. През 1985 е привлечен в ЦСКА. С червения екип изиграва 123 мача, в които отбелязва 82 гола. Трикратен шампион на България, четикратен носител на Купата на България и носител на първата в историята Суперкупа на страната.
С ЦСКА той играе и на полуфинал за Купата на носители на национални купи през 1989 година, когато става голмайстор на турнира с 11 попадения и печели “Златната обувка” за голмайстор на Европа.
През 1990 година Христо Стоичков е трансфериран в Барселона за рекордните в онзи период 4 милиона долара. С екипа на каталунския гранд печели пет пъти титлата на Испания, Купата на европейските шампиони през 1992 година и Суперкупата на Европа през същия сезон.
Стоичков е в основата и на незабравимото американско лято през 1994 година и благодарение на неговите голове България стига до четвъртото място в света. Той е и голмайстор на Световното първенство с шест попадения.
Силните му изяви в Барселона и с националния екип му носят и “Златната топка” за най-добър футболист на планетата през 1994.
За националния отбор на България той има изиграни 87 мача, в които бележи 37 гола. Участник е на два Мондиала и на Европейското първенство през 1996 година, а след края на състезатената си кариера е национален селекционер в периода 2004 – 2007 година, а от лятото на 2016 година Христо Стоичков е акционер в ПФК ЦСКА.

Честит празник!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)