Избрани Новини

Изложбата "Заекът на Дюрер падна" откриват в София

Това е първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски

Днес в софийската галерия Little Bird Place се открива първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски. Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на ентомологията (наука за насекомите) и по-специално лепидоптерологията (наука за пеперудите), орнитологията и ботаниката.

Основната цел на художника е обективното, реалистично и недвусмислено представяне на конкретни животински и растителни видове, които в науката са издигнати в самостоятелна таксономична категория благодарение на устойчиви характеристики, отличаващи съответния вид и помагащи за неговото определяне. В природата обаче съществата живеят и умират, без да се интересуват от своята „видова принадлежност“ – фикция, възникнала в стремежа на човека да опознае природните явления, които съществуват без необходимост от дефиниции.

Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното оношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции. От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване. “Заекът на Дюрер падна“ е част от заглавието на едно от произведенията в изложбата, което жанрово също може да бъде отнесено към научната илюстрация. То изобразява конкретен вид птица, но съдържа в себе си различни идейно-пластични „нишки“, които водят към известния „Заек” на Албрехт Дюрер.
Сред представените творби има и такива, които със своето съдържание и с някои технически особености (например използването на грундирана дъска за основа, характерна за иконописта) прекрачват границата на научната илюстрация. Те използват нейния визуаленен и пластичен инструментариум и изразяват представите на автора за неразкъсваемата връзка между човека и природата /Little Bird Place/.
Изложбата продължава до 15 март 2020 г.

За автора:
Любен Домозетски (роден 1988 в Благоевград) е изкуствовед, куратор в Софийската градска художествена галерия и докторант по Византийско изкуство в НХА. Завършил е специалност Изкуствознание (бакалавър, 2014) и Изкуствознание и културно наследство (магистър, 2016) в НХА. Съчетава изкуствознанието с научната илюстрация, която за него е израз на впечатленията му от досега с природата. Участвал е със свои произведения в 3 общи изложби на Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори, София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов