Избрани Новини

Епизоотичната обстановка в Кюстендилско е спокойна

От 17 декември м.г. няма нови случаи на заболеваемост и смъртност при домашните свине

Епизоотичната обстановка в област Кюстендил продължава да е спокойна към днешна дата. Последните случаи, които бяха констатирани във връзка с болестта Африканска чума по свинете, бяха по диви свине. От тази дата – 17 декември миналата година, нямаме нови случаи на заболеваемост и смъртност при домашните свине, не са постъпвали и сигнали за намерени трупове на диви свине. Това заяви по време на редовно заседание на Областната епизоотична комисия д-р Емил Гъгнев от ОДБХ – Кюстендил.
Той обясни, че от последния ловен сезон през изминалата седмица са изследвани 93 бр. проби от диви свине и всички са отрицателни. До утре ще бъдат готови и резултатите от ловния излет през изминалата събота и неделя.
Д-р Гъгнев обяви, че вече е в сила изменението в наредба №44 относно изискванията за животновъдните обекти. В нея основно са определени изискванията за биосигурност в тези обекти. „Всички животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на животни, трябва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. С тази наредба са облекчени изискванията по регистрацията на лично стопанство. Стопани, които имат намерение да отглеждат свине, трябва да регистрират личните си стопанства, т.нар. „задни дворове“, по реда на чл. 137“, обясни д-р Гъгнев. Това означава, че собственикът трябва да е подготвил животновъдния си обект и изискванията за биосигурност, след което да подаде заявление по образен за регистрация на животновъдния обект. Към това заявление се прилагат и определени изискуеми документи. Комисия ще проверява дали са изпълнени изискванията за биосигурност в това стопанство.
Зам.областният управител д-р Матей Попниколов, който председателства Епизоотичната комисия, запозна присъстващите с решение №43 на Министерски съвет, касаещо задачите за предотвратяване и борба с болестта АЧС на територията на страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)