Избрани Новини

Спира продажбата на винетки за тежкотоварни автомобили

Тежкият трафик ще плаща на база изминато разстояние при ползване на 3115 км автомагистрали и първокласни пътища

От днес спира продажбата на месечна е-винетка за тежкотоварните автомобили с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона.

Промяната е свързана с въвеждането от 1 март 2020 г. на тол таксуване за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Тежкият трафик ще плаща на база изминато разстояние при ползването на 3115 км автомагистрали и първокласни пътища. Останалите близо 17 000 км от около 20 000 км републикански пътища ще бъдат безплатни за превозните средства над 3,5 тона.

По същата причина от 24 февруари 2020 г. ще бъде спряна продажбата на седмични винетки за тежкотоварните превозни средства. От 24 до 29 февруари 2020 г. за автомобилите над 3,5 тона ще могат да се купуват само дневни електронни винетки, чиято продажба ще бъде преустановена в 23:59 часа на 29 февруари.

Препоръчваме на шофьорите, които плащат електронни винетки с банков трансфер, да съобразяват началната дата на валидност на винетките. В случай на покупка с банков трансфер на повече от една е-винетка, ако в таблицата има сгрешени данни дори само на едно пътно превозно средство, електронната система за пътни такси няма да може да активира платените винетки за всички леки или тежкотоварни превозни средства в нея. В същото време ще бъде генериран PAY код, с който ще може парите да се наредят с банков превод.

За леките коли с обща технически допустима максимална маса до 3,5 тона остават валидни електронните винетки. Цените са непроменени – годишна винетка за 97 лв., тримесечна за 54 лв., месечна за 30 лв., седмична за 15 лв. и уикенд винетка за 10 лв.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)