Как ще се отрази липсата на дъжд и сняг и през февруари?

Язовир "Дяково” в Дупница е с полезен обем от 30% към този момент

Суха зима. 10 литра на квадратен метър през януари при норма от 50-60 литра. Няма точка на картата на България, казват специалистите, където тази норма да е достигната, информира Нова ТВ.
Ще има ли валежи през иначе трудно предвидимия февруари? Засега прогнозата поне за началото на месеца казва не.
С всички произтичащи от това последствия за водните запаси у нас, а и за реколтата тази година. Особено на фона на информациите, че 6 от 15-те язовира за питейна вода у нас са на една трета от обема си
„Виждаме, че не вали дъжд, а няма и сняг. Данните, които имаме към момента прогнозират, че и тази година ще имаме норма около или под тази от предходната година. Трябва да управляваме нашата вода по-добре. Да правим и прогнози за по-сухи години. Нужно е да отдадем изключително внимание на всичко случващо се. Количеството валежи и времето, през което те падат, се изменя в зависимост от климатичните условия”, коментира Филип Пенчев, експерт „Води”, WWF.
Той допълни, че яз.„Дяково” в Дупница е с полезен обем от 30% към този момент.
Каква реколта ще има след сухата дотук зима? Ниско насищане на почвата с влага. Предстои торене, което ще е безсмислено, казват специалисти.
„Засушаването си проличава за сетен път. Тази година притесненията ни са по-големи. От септември месец досега тук имаме 159 литра дъжд на квадратен метър. След няколко седмици състоянието за посевите и за нас ще бъде критично. Външните листа на растенията падат,  защото няма сериозно вегетация. Има и конфликт между почвата и въздуха”, коментира Ангел Вукадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България.
Той допълни, че ако времето се стабилизира и има дъждове, положението може да бъде стабилизирано и загубата да не е голяма.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"