Избрани Новини

Педиатър: Грипът води до усложнения при деца със слаба имунна система

Животът

29-01-2020, 14:36

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

50 % от децата на възраст между 2 и 7 г., прегледани последните дни, вече са със симптоми на грип

 

"50 % от децата на възраст между 2 и 7 години, прегледани последните дни, вече са със симптоми на грип", отчита великотърновският педиатър д-р Лора Камбурова, д.м, която е и хонорован преподавател към Великотърновския университет.

По думите й, сред първите признаци на вируса са висока температура, суха кашлица, болки в мускулите, в ставите, главоболие. Обикновено заболяването започва внезапно с обща отпадналост, вдигане на температура до 39-39.5 в рамките на няколко часа, втрисане, изпотяване. Именно при децата, които все още нямат добре изградена имунна система, може да се стигне в немалък процент и до усложнения.

„За усложнение може да се предполага,когато 3-4 дни температурата не спада, кашлицата се задълбочава, има затруднено дишане, посиняване около устата, силна отпадналост. Тогава се предполага, че се наслагва и бактериална инфекция или инфекцията десцендира от горни дихателни пътища десцендира се превръща в бронхит или пневмония. Друг вариант е развитие на миокардит,енцефалит или менингит.Всички тези усложнения изискват ,особено при децата болнично лечение.Педиатърът най-добре може да прецени ,при всеки е индивидуално“, пояснява д-р Лора Камбурова.

Д-р Камбурова е категорична, още че при първите симптоми на заболяването родителите трябва незабавно да потърсят лекарска помощ, тъй като не всеки е болен от грип, в момента върлуват и стандартните зимни вируси, бактериални инфекции,където лечението е различно. Специалистът напомня, че в момента когато децата са в грипна ваканция, е изключително важно да избягат посещенията на места където обичайно се събират много хора, а да са предимно в къщи или на чист въздух навън.

Относно така разпространените маски,ако не се носят правилно,биха повече навредили,отколкото помогмали.

„ Важно е маската да се носи само от болния човек. Една маска е ефективна не повече от два часа и ако се махне един път вече не трябва да се слага, защото повърхността й става влажна и събира като магнит вирусите още по-лесно“, категорична е д-р Камбурова.

Като специалист тя съветва още помещенията да се проветряват по-често, тъй като топлия въздух, който е застоял е инкубатор за вируси. „Вирусът е въздушно- капков, но се подценява, че се разнася и с ръцете. Особено при децата трябва по-честото миене на ръце, защото обикновено хората кихат, кашлят в ръцете си и после с тези ръце се замърсяват повърхностите,навсякъде разнасят вирусите и много лесно после се поглъщат“, допълва още педиатърът .

„Приемането на витамини и имуностимуланти няма да спрат грипа, но ще помогнат за по-лекото му изкарване“, казва д-р Камбурова.

В основата на превенцията е правилното хранене,достатъчния сън,което трябва да се случи доста преди сезона на грипа.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов