Избрани Новини

МРРБ: Без такса "водомер“

Обмислят незаконното присъединяване и кражбата на вода да се криминализират

Няма да се въвежда такса „водомер“, уверяват от регионалното министерство. От ведомството подготвят текстовете на Закона за водата, като в него се предвижда да се въведе компонента „достъп до ВиК мрежата“. Тя обаче ще е за сметка на корекция в друга компонента от цената на водата, твърдят експертите на министър Петя Аврамова, пише Tribune.bg.

В момента цената на водата, ползвана от домакинствата, се формира от различни тарифи – доставяне на питейна вода, отвеждането ѝ чрез канализация и пречистване на отпадните води. Предстои да бъде включена и компонента „достъп до мрежата“, но без да се променя крайния сбор и цената.

Промяната в тарифирането при услугата водоснабдяване цели тя да се плаща пропорционално и от хората, които имат собственост, но не я обитават постоянно.

От регионалното министерство обмислят още незаконното присъединяване и кражбата на вода да се криминализират. Така нарушителите ще лежат в затвора като последица за деянието си. Очакванията са да се намалят загубите по мрежата, които в момента са около 60% за страната.

Новият закон за ВиК трябва да е готов за обществено обсъждане през април.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)