Избрани Новини

В края на февруари отварят приема по новата пчеларска програма

Животът

27-01-2020, 17:32

Снимка:

ДФЗ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изпълнителният директор на ДФЗ се срещна с пчеларите

Планираме до края на февруари да отворим приемът по новата  национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020-2022 г. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев по време на среща с представители на пчеларите. Той уточни, че процедурите по програмата са изготвени и в момента тече период на утвърждаване и акредитация, като след това програмата може да стартира.

Пчеларската програма ще стартира с прием по основните мерки, като: Мярка А - Техническа помощ, дейност 1 ”Закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелни продукти”; Мярка Б - Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата, дейност 1 ”Закупуване на ВМП срещу вароатоза”; Мярка В - Рационализиране на подвижното пчеларство, дейност 1 „Подпомагане закупуването на нов прикачен инвентар за подвижно пчеларство” и дейност 2” Възстановяване на разходите за подвижно пчеларство за придвижване на пчелните семейства”; Мярка Г -  Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти, дейност 1 „ФХА на пчелния мед”; Мярка Д , дейност 1 „Закупуване на нови кошери за подмяна на стари негодни и/или за увеличение на пчелина”, дейност 2 „Поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства” и дейност 3 „Закупуване на пчелни майки”.

Васил Грудев увери пчеларите, че административният капацитет на ДФ „Земеделие” ще бъде задействан на пълни обороти за разглеждане и одобряване на заявленията на кандидатите, като допълни, че очаква първото подписване на договори по пчеларската програма да стане в края на месец март.

По време на срещата бе обсъдено и предстоящото и чакано плащане от страна на пчеларите по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 за Кампания 2020.  Грудев заяви, че плащането, ще е около 20 май и ще е с месец и половина по-рано от миналогодишното. Ангажиментът, който той пое към пчеларите е плащането по мярката да стартира с пчеларските дейности.

Беше обсъдено регламентирането на проверките на пчелини, да са съобразени с времевия период на живот на пчелните семейства. Пчеларите изразиха удовлетвореност от срещата и подкрепата от  ръководството на ДФЗ – РА за съдействие и плащане навреме. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)