Избрани Новини

Изграждат пункт "Седемте Рилски езера"

Сградата ще се ползва от така наречените рейнджъри на Национален парк "Рила"

Информационен център и база за планински спасители ще се изгради в района на Седемтe рилски езера, обявиха от ръководството на Национален парк "Рила", предаде БНР. Средствата - около 270 хил.лева, са осигурени, предстои избор на фирма-изпълнител.

Сградата ще се ползва от екипите - така наречените рейнджъри на Национален парк "Рила", които осъществяват постоянен контрол и проверки в района на Седемте езера. Ще се предоставят помещения за база на ПСС при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от група планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи.

Изграждането на пункт „Седемте Рилски езера“ се забави две-три години. Основната причина за това е промяна на параметрите по първоначалното идейно-архитектурно решение на сградата. Спасителната служба  в Дупница няма собствено помещение и база на Седемте езера, за известно време ползвала помещение в така наречената нова хижа.

Бъдещият център ще улесни много действията на отряда спасители, които ще имат постоянно дежурство във всеки един от сезоните в района на циркуса. Дупнишкият спасителен отряд е трети по брой излизания в планината през 2019 г., сочи статистика на БЧК.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов