Наказаха шофьор, употребил и държал наркотици

Съдът определи наказание от общо 10 месеца лишаване от свобода условно

Районен съд - Кюстендил одобри споразумение, с което подсъдимият Георги Н. /на 22 години / се призна за виновен в управление на МПС след употреба на наркотични вещества и за държане на 0,65 грама марихуана. Съдът му определи наказание от 7 месеца лишаване от свобода, като отложи изпълнението му за срок от 3 години.
Подсъдимият Георги Н. е неосъждан. Той е установен на 15.12.2019 г. да управлява лек автомобил „Рено“ след употреба на наркотични вещества, а именно „Канабис 25“ -  престъпление по чл. 343 б, ал.3 от НК. Проверката е извършена на ул.„Добруджа“, при кръстовището с ул.„Нов живот“ в Кюстендил. За това престъпление съдът му налага наказание от 7 месеца лишаване от свобода и отлага изпълнението му с 3-годишен изпитателен срок.
Георги Н. се признава за виновен и в това, че на същата дата, в лекия автомобил, който е управлявал, в ниша под пепелника е държал високо рисково наркотично вещество - коноп /марихуана / с тегло 0.65 грама на стойност 3, 90 лв. – престъпление по чл. 354а, ал.3, пр.2, т.1, пр.1 от НК. Страните се съгласиха за това престъпление подсъдимият да изтърпи наказание от 3 месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66, ал.1 от НК да се отложи за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл. 23, ал.1 от НК, на подсъдимият Георги Н. се налага едно общо, най- тежкото от посочените наказания, а именно- „лишаване от свобода“ за срок от 7 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Определението е окончателно.