Избрани Новини

Отличиха Мария Габриел с престижна награда на жените в бизнеса

Отличието е от Почетния комитет на Срещата на върха за жените в бизнеса в Централна Европа-САЩ

Българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел спечели поредна престижна награда за лидерството си в защита правата на жените и равенството между половете. Почетният комитет на Срещата на върха за жените в бизнеса в Централна Европа-САЩ й присъди отличието за 2019-та година за редицата й инициативи за насърчаване на по-голямото участие на жените в цифровия сектор и признаване на ролята им за развитие на цифровото общество и икономика.

„Повишаването на видимостта на таланта на жените и по-голямото им участие в цифровата икономика би довело до икономически растеж, включително подобряване на социалната перспектива. Тази награда приемам като признание за моята работа в тази посока, но и като символ на това, че въпросът за жените в науката и технологиите стои високо сред политическите приоритети на Европа. Посвещавам наградата на всички успешни жени в технологичния сектор, на онези, които се осмеляват да поемат по пътя на технологиите, но и на онези, които се колебаят, за да им служи за стимул. На фона на бързо развиващите се технологични промени, демографския спад и недостигът на ИКТ специалисти на пазара на труда, приносът на жените може да бъде незаменима съставка за отговор на тези предизвикателства“, коментира българският еврокомисар.

Мария Габриел беше отличена също като една от 50-те най-влиятелни жени в киберсигурността в Европа за 2019 г. в класацията на водещото европейско списание за киберсигурност SCmagazineUK, с наградата „Жени с влияние 2018“  в категория „Талант в политиката“, наградата "Technovisionaire" за отлични постижения в научните изследвания, технологиите, иновациите и бизнеса и с най-престижната италианска награда "Златна ябълка" на фондация "Мариса Белисарио" за върхови постижения на жените.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)