Избрани Новини

Голуей и Риека: Европейски столици на културата през 2020 г.

Голуей, Ирландия, и Риека, Хърватия са два крайбрежни града, домакини на редица фестивали

Инициативата за обявяване на Европейски столици на културата датира от 1985 г. и цели да подчертае културното богатство и разнообразие на Европа. Всяка година получават признание два европейски града, което допринася не само за културната среда в тях, но и за социално-икономическото им развитие.
Голуей ‒ „изпълнен с живот град на края на Европа“
Голуей е най-големият град в западната ирландска провинция Конахт. Той става третият град в Ирландия, обявен за Европейска столица на културата. Програмата на „Galway 2020“ започва през февруари съобразно древния келтски календар и е изградена около четири келтски фестивала.
В град, в който всеки четвърти жител е роден извън Ирландия, миграцията естествено става една от основните теми на програмата заедно с пейзажа и езика. Първият заместник-председател на ЕП Марейд Макгинес, чийто избирателен район включва Голуей, подчертава разнообразието на града: „Голуей има богата история, свързана с литературата, изкуството и музиката, той е център на ирландския език, а в същото време е напълно модерен и глобален град, лидер в медицинските уреди и технологиите. Щастлива съм, че този изпълнен с живот, динамичен град на края на Европа ще има възможност да се представи пред целия континент“.
Риека ‒ „блестящ пример за толерантност и мултикултурализъм“
Риека е град на Адриатическото крайбрежие на Хърватия, който е известен с бохемската си атмосфера и изобилието си на фестивали. Той е и най-голямото пристанище в страната.
Под мотото „Пристанище на разнообразието“ програмата на „Rijeka 2020“ акцентира върху три теми: водата, работата и миграцията. Депутатът Валтер Флего (Обнови Европа, Хърватия) e завършил машинно инженерство в града. „Риека може да бъде блестящ пример за толерантност и мултикултурализъм за всички европейски градове. Сигурен съм, че Риека ще се представи по подходящ начин. Сърдечни поздравления на града на моите студентски години за престижното признание“, заявява той.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)