Избрани Новини

Променя се размерът на запорите на пенсии

Животът

06-01-2020, 12:28

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Причината е ръстът на минималната работна заплата

Размерът на удръжките по наложени запори на пенсии се променя, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Причината е новият размер на минималната работна заплата.

От 1 януари 2019 г. тя от 560 стана 610 лв. Вследствие на тази промяна запори върху пенсии могат да се правят само върху доходите на пенсионерите, които са над минималната работна заплата за страната. Това означава, че всички възрастни хора, които получават пенсии под 610 лв. са защитени от запор. Най-често запор върху доходите на пенсионерите се правят заради неплатени битови сметки.

Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането им, също се определят в зависимост от минималната работна заплата за страната. Посочените ограничения не се прилагат за задължения от издръжка. Пенсионерите, попадащи в тази група, ще получат пенсиите си след 7 януари 2020 г. в зависимост от начина на изплащането им - с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната сметка, ако се изплащат чрез банка или друг доставчик на платежни услуги.

Изплащането на пенсиите за месец януари т.г. е в стандартния времеви период - ще започне на 7 януари (вторник) и ще приключи на 20 януари (понеделник).

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов