Станчинарската група на кв.“Дълбошница“ спечели първото място на игрите в Петрич

11 станчинарски групи с около 1 500 участници, се включиха в тазгодишното издание

Отколешни традиции оживяха в първия ден на Новата година в Петрич. Станчинари гониха злите сили с изпълнение на характерни русалийски танци, маски, персонажи. Така създадоха за поредна година неповторима атмосфера за жителите и гостите на община Петрич.

11 станчинарски групи, в които бяха около 1 500 участници, се включиха в тазгодишното издание на игрите. Всяка група разполагаше с 20 мин. за представяне на сцената. Хиляди бяха публика на прекрасната им изява. Класирането подреди компетентно жури в състав доц.Петър Петров, гл.ас. Румен Дешев, етнологът Борислав Мутафчийски, д-р Кирил Алексиев - директор на Регионалния исторически музей, Румяна Хаджиева - етнограф.

На първо място бе класирана станчинарската група на кв.„Дълбошница“ с ръководител Иван Яръмов, на второ място станчинарска група „Братя Соколови“ с ръководител Симеон Соколов, на трето място станчинарска група на кв.„Казармите“ с ръководител Алеко Трайков. Те ще получат плакет и диплом от Община Петрич.

Връчени по традиция бяха и шест специални награди. Приз „Най-малък участник“ беше присъден на трима участници в игрите, които бяха на възраст 45 дни, 2 месеца и 3 месеца. Наградата за най-възрастен участник получи 80-годишният Иван Митов от групата на кв.„Виздол“. Награда за най-добра маска получи групата на кв.„Поляните“ с ръководител Георги Петров, за най-добър персонаж отличието е за група кв.„Виздол“ с ръководител Димитрина Спирова, за най-добро представяне на русалийски игри бе отличена групата на кв.„Център“ с ръководител Николай Василев, за най-добре представени обреди и обичаи наградата получи групата на кв.„Шарон“ с ръководител Никола Хаджиев. Те ще получат плакет и грамота. Станчинарските игри в Петрич преминаха при перфектна организация, спазени бяха инструкциите, дадени предварително от Общината и РУ на МВР.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"