Избрани Новини

Изпаднал в мозъчна смърт мъж от Плевен дава шанс за живот на българи, чакащи за трансплантация

Мъжът е изпаднал в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма

Близките на 63-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма, дават шанс за живот на българи, чакащи за трансплантация, информираха от здравното министерство.

Екипът на д-р Георги Димитров, координатор по донорство в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ЕАД в Плевен, реализира успешно 16-та за тази година донорска ситуация. Тя стана възможна благодарение на координираните усилия на ЦСМП - Плевен, ЦСМП – София и Национална служба „Полиция“, осигурила ескорта на медицинските екипи.

За плевенската болница това е втората донорска ситуация за годината. При предишната беше спасен животът на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

От началото на годината до момента, от 15-те реализирани донорски ситуации, са трансплантирани и спасени 41 души, от тях 32-ма са български граждани и 9 европейски.

Изказваме своите съболезнования към близките на починалия мъж и благодарност за съгласието им в този труден за тях момент да дарят органите на техния близък роднина на непознати хора, съобщиха от министерството на здравеопазването. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов