Избрани Новини

Защо община Гоце Делчев дължи над 2 млн.лв. за неплатени отчисления към РИОСВ?

Общинските съветници от ГЕРБ-Гоце Делчев: За какво общината похарчи парите събирани от населението за такса "смет“

Защо община Гоце Делчев дължи над 2 млн.лв. за неплатени отчисления към РИОСВ по чл.64 и чл.60 от Закона за управление на отпадъците и за какво са изразходвани сумите, събирани от населението за такса „смет“. Това попитаха общинските съветници на ГЕРБ в Гоце Делчев кметът от БСП Владимир Москов на проведената днес сесия на местния парламент.
„По данни на РИОСВ общината дължи 2 011 013, 64 лв. по чл.64 от Закона, натрупани от 2015 г., по чл. 60  дължимите отчисления възлизат на 232 679, 40 лв. от 2016 г. досега”, уточни Никола Джингаров, общински ръководител на ГЕРБ – Гоце Делчев и общински съветник. Той добави, че върху тези суми се налагат санкции в размер на 15% годишно във връзка с това, че липсва депо за депониране на едрогабаритни материали /чл.20, ал.3, от Наредба №7 за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци/. Общият размер на сумата от санкцията е 496 000, 90 лв., уточниха съветниците от ГЕРБ. Според тях цялата сума, която община Гоце Делчев не е внасяла на РИОСВ през посочените години плюс санкцията е 2 739 693, 94 лв.
”Законът предвижда и други глоби за общини, които не са внасяли отчисленията  в три поредни години, какъвто е и нашия случай”, коментира Николай Джингаров.
Съветниците от ГЕРБ питаха още как и откъде общината възнамерява да вземе средствата, за да изплати дължимите отчисления към РИОСВ, като изразихаа съмнение, че предложеното от кмета на БСП увеличение на такса смет от 57 лв. на 69 лв. на тон се налага заради отчисления към РИОСВ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов