Избрани Новини

Вековният дъб в с. Ново село е победител в конкурса „Дърво с корен“

Мисия

16-12-2019, 15:43

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той е памет и символ на населеното място

500-годишният дъб във великотърновското Ново село е победител в тазгодишното издание на националния конкурс „Дърво с корен“. Той е памет и символ на населеното място, казва кметът Христо Христов и благодари на всички за подкрепата. 1 073 гласа е събрало дървото. То ще представя държавата ни за „Европейско дърво на годината“. Гласуването за него ще е през февруари.

На официална церемония в София Христов получи грамота и статуетка, която пък връчи на Дарина Арнаудова-Горчакова, журналист в БНР, която е дала предложението дъбът да участва в надпреварата за 2019 година.

В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 24 дървета от цялата страна. От тях журито допусна до финала 10 дървета в основната категория „Дърво с корен“ и 3 дървета в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“. Историите и снимки на финалистите бяха достъпни за разглеждане на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”, където през октомври и началото на ноември се проведе онлайн гласуването за определяне на победителите сред тях.

Съмишлениците на идеята на „Дърво с корен“ са подали общо 3713 валидни гласа за двете категории. От тях 3003 са за десетте дървета, състезаващи се в категорията „Дърво с корен“, а 710 – за трите дървета в категория „Вековните дървета говорят“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов