Избрани Новини

Мъж, убил зверски пастир с тесла, жали присъда от 22 години затвор

Крими

15-12-2019, 14:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Полицията откри подсъдимия Васил да се укрива в хотел в Габрово

С присъда по НОХД 176/2019 г. Окръжен съд – Велико Търново е признал подсъдимия Васил М. А. от гр. Габрово за виновен в това, че на 14.10.2018г., в гр. Велико Търново, умишлено умъртвил Живко А. А. (р.1948), в следствие на нанесени на 04.10.2018г., в село Хотница, обл. В. Търново, в помещение, намиращо се в стопански двор, на не по-малко от три силни удара с тесла в областта на лявата половина на главата, довели до тежка открита черепно-мозъчна травма, като убийството представлява опасен рецидив и е извършено с особена жестокост. Делото е гледано в условията на съкратено съдебно следствие, при което първоинстанционният съд го осъдил на 22 години лишаване от свобода за това деяние.

Със същата присъда подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че на 04.10.2018 г., в с. Хотница, обл. Велико Търново, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи - пари и вещи на обща стойност 519 лева, от владението на собственика Живко А. А., без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Великотърновският окръжен съд го осъдил на 6 години и 8 месеца лишаване от свобода за това деяние.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК, първоинстанционният съд определил едно общо наказание измежду определените за двете престъпния деяния, а именно 22 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален строг режим.

Убиецът Васил и жертвата му Живко работели във ферма в селото. Живко  бил пастир от дълго време, а Васил едва що бил започнал от няколко дена. Във фаталната вечер, след работа, по-младият мъж седнал да пие алкохол и да слуша силно музика. Изморен, 70-годишният Живко го помолил да спре музиката, понеже го дразнела. В отговор пияният се нахвърлил върху него и му нанесъл три удара с тесла в областта на главата, с което го привел в безпомощно състояние. Пострадалият бил открит на следващия ден рано сутринта от собственика на фермата, който веднага повикал спешна помощ. Малко след като бил откаран в болницата, където пастирът починал. След побоя Васил. си поръчал такси и с него напуснал селото, като задигнал радиото и 505 лв. от колегата си. Открит и арестуван е ден по-късно от полицията в Габрово, където се криел в хотел. При обиска в него били намерени част от задигнатите пари и радиото.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново, което ще се гледа идната седмица, е образувано на основание въззивна жалба от подсъдимия.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов