Избрани Новини

Свещеници от Неврокопска епархия обсъдиха актуални проблеми

Проведе се годишна конференция на свещенослужителите от петте духовни околии

На 10 декември в гр.Гоце Делчев (Неврокоп), се проведе редовната годишна конференция на свещенослужителите от Неврокопска епархия. Свещеници от петте духовни околии на Неврокопска епархия се събраха в епархийския център, за да обсъдят актуални проблеми на духовното служение.

Конференцията, по традиция, беше открита с тропара на Петдесетница. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим припомни на събралите се Окръжното послание до свещениците в Неврокопска епархия на своя предшественик, мъченически убитият Неврокопски митрополит Борис, в което се указват високото служение на духовника и изискванията към личността на свещенослужителя.

В своето изложение митрополит Серафим се спря на актуалността и неизменността на тези характеристики и днес в живота на свещениците, за предизвикателствата на нашето съвремие и призванието да бъдат служители на св.Олтар в св.Тайнства.

След това бе предоставена възможност да се набележат теми и въпроси за общо разглеждане и в предизвиканата дискусия да се намерят практически решения и действия. Обърнато бе внимание и на необходимостта от разяснителни беседи и проповеди във връзка с агресивната прозелитска дейност от страна на протестантски, сектантски и нехристиянски общности на територията на Неврокопска епархия. Не на последно място бе обсъдена и работата в енориите за още по-активен енорийски живот.

Конференцията завърши, също по традиция, с тропара на духовния закрилник на българския народ св.Йоан Рилски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов