Избрани Новини

Банско е сред магнитите за скиорите в Европа за този сезон

Тук се намира една от най-дългите ски писта в света, дълга 16 км

Нашият курорт Банско е поставен сред най-желаните и красиви дестинации в Европа за скиорите, сочи класация на швейцарския вестник „Блик“.
Начело на класацията е Норвегия с нейния ски курорт Терсил. Според авторите скандинавската страна е истински рай за скиорите с гарантирана снежна покривка, дълъг сезон и едни от най-впечатляващите писти. Ски курортите в Норвегия предлагат голямо разнообразие: от обширни райони в източната част на страната с тихи склонове до магнит за търсачите на адреналин по склоновете на фиорд с дълбок сняг. В Норвегия има ски сезон от декември до април, цитира изданието БГНЕС.
На второ място в класацията е Гармиш-Партенкирхен в Германия, по-точно в Баварските Алпи. Ски-курортът е характерен с ярко слънце над долината и изобилие от естествен сняг. Разположен е на Цугшпитце. Със старт на пистите на височина над 2700 метра тук също се кара от декември до април по 60 километра ски писти.
Третата позиция е за Леви, намиращ се в Страната на зимните чудеса – Финландия, пише „Блик“. Освен със северно сияние, страната привлича със 75 официални ски курорта. Въпреки че тук няма високи планини, многото хълмове осигуряват забавление за всяко ниво. За най-взискателните са пистите в основния ски курорт Леви. С около 200 дни сняг годишно, Северна Финландия предлага гаранция за сняг от ноември до май.
Ски курортът Арлберг със Св.Антон, Лех-Цюрс и Варт-Шрьокен е най-големият в Австрия и предлага над 300 км писти. Те са толкова добре свързани от 2016 г., че можете да стигнете до всичко на ски и вече не е необходим автобусен трафик между пистите. Особено популярно е деветкилометровото трасе Валугаграт. Започвайки на надморска височина над 2600 метра, то води през живописната долина Щайсбахтел надолу до св.Антон.
Подобно на Свети Антон, легендарният френски ски курорт Вал д'Изер, поставен на 5 място, е член на списъка „Най-доброто от Алпите“. Ски зоната се намира близо до границата с Италия във френските Алпи. От ски курорта Вал д'Изер до планинското село Тинье се простират 300 км красиви писти, докъдето може да стигне поглед.
Шестица съставителите на класацията пишат на българския ски курорт Банско. Според тях, доколкото България не е в списъка на дестинациите за зимни спортове, тук може да очаквате с нетърпение празни писти и перфектни условия за сняг. Най-старият ски курорт в България, Боровец, се намира в Рила планина и има почти 60 км писти. В модерния ски курорт Банско в Югозападна България се намира една от най-дългите ски писта в света, която е дълга 16 км. От връх Тодорка се кара по грандиозно спускане с над 1600 метра разлика в надморската височина до долината. Тук планината Пирин достига до 2600 метра, а когато времето е ясно, може да бъде видяно Егейско море.
След Банско е ски курортът Ясна в Словакия. Авторите на класацията констатират, че високите по 2000 м върхове на Татрите все още са сред малко известните ски области. Областта Ясна има почти 50 километра писти и е популярна сред семействата и любителите на дълбокия сняг. От най-високата точка на планината Чопок можете да се насладите на панорамата.
Класацията завършва със Закопане в Южна Полша в подножието на Високите Татри. Всяка година мястото се радва на Световната купа по ски скокове. В допълнение, то стана известно в началото на 20-ти век заради дървените си къщи, които сега се считат за собствен архитектурен стил. В околния регион има писти с обща дължина 20 километра, които също вдъхновяват професионалистите.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)