Почти двойно е увеличението на поставените противогрипни ваксини

В Европа грипът вече има широко разпространение в Португалия, Ирландия и Финландия

Закъснението при грипа вече е съществено, над месец. Продължаваме да нямаме положителна проба. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му обаче в Европа вече грипът има широко разпространение в Португалия, Ирландия и Финландия. Рано е да се каже какъв точно щам на грипа ще ни атакува.

По думите на Кунчев има почти двойно увеличение на хората у нас, които са се ваксинирали срещу грипа, но все още сме далеч от такива стойности, които могат да повлияят на епидемичното развитие.

Има места, където противогрипните ваксини не са достигнали.

"По наши груби изчисления търсенето е между 250 000 и 300 000 дози, по програмата за хората над 65 години. Ще направим всичко възможно за догодина да достигнем точно тези цифри, защото очевидно интерес към ваксината има. Тази година бяха осигурени средства за 120 000 дози“, посочи той.

Кунчев коментира и влиянието на замърсения въздух върху тялото.

"Съчетанието от ниски температури и висока влажност водят до това, че лигавицата на горните дихателни пътища е по-податлива. Това е стрес за нея. Нивото на заболеваемост от респираторни инфекции обикновено нараства“, посочи експертът. Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"