Избрани Новини

Конференция събра презвитèрите от Неврокопска епархия

Обсъдиха социалните и просветните дейности, в които участват

За втора поредна година Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим покани свещеническите съпруги от епархията на конференция. Тя се проведе в град Гоце Делчев.

Митрополит Серафим благослови началото на мероприятието. Срещата започна с тропара на Сретение Господне. В православна Гърция денят на Господнето Сретение (30 ноември) е приет като празник на презвитèрите.

Конференцията протече в две части: лекционна и дискусионна. Гости на първия етап бяха презвитèра Клеопатра Папатеодору от Науса и г-жа Харис Димитракуди. Госпожа Папатеодору е богослов и ръководител на неделно училище. Организатор е на много дейности на презвитèрите от Берската (Верийска) митрополия на Гръцката православна църква. Госпожа Димитракуди е богослов и педагог. От дълги години работи в областта на семейството и семейните отношения. Водеща е на телевизионно предаване по гръцката църковна телевизия „4Е“ и на радиопредаване по радиостанцията на митрополията на Серес.
Те с радост споделиха своите знания и опит относно важната роля на презвитèрата за развитието на енорийския живот. В първата част, освен митрополит Серафим, присъстваха още протосингелът на Неврокопска епархия, архимандрит Епифаний, и свещеници от епархията.

Втората част на конференцията премина под формата на свободна дискусия. Презвитèрите и от двете православни църкви обсъдиха социалните и просветните дейности, в които участват както в енориите на своите съпрузи, така и в духовните си околии.

В края на срещата те изразиха своето задоволство от обмяната на добрите практики и се разделиха с благопожелания за нови съвместни дейности.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов