Избрани Новини

Възстановяват над 650 дка увредени гори на територията на ЮЗДП

Това ще стане чрез залесяване до края на годината

Над 650 дка увредени гори на територията на Югозападното държавно предприятие ще бъдат възстановени чрез залесяване до края на годината. Това е повече от половината от заложените площи по проекта за възстановяване на горите от мрежата НАТУРА 2000, изпълняван от ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София, с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕК. По-малко от 7 месеца след откриването на автоматизираната линия за контейнерни фиданки в разсадник „Локорско” вече са произведени над 310 000 фиданки със закрита коренова система от 7 дървесни вида с местен произход.
Изпълнението на планираните дейности и постигнатите до момента резултати бяха отчетени на проведеното в гр. Благоевград трето работно заседание на Управителния комитет по проекта LIFEFORHAB. Две години след старта на проекта напредъкът е значителен и впечатляващ, въпреки трудностите и непредвидените дейности, свързани с всяко ново производство. Около това мнение се обединиха участниците в заседанието, според които инвестицията в този иновативен за България метод за производство на посадъчен материал за горското стопанство вече работи. Светлана Аладжем от Фондация „Информация и природозащита” сподели по време на заседанието, че според нея ЮЗДП е предприятие, което много разумно се възползва от възможностите за финансиране, предоставени от основната програма за опазване на околната среда в Европа.
Има много голям интерес към производството на контейнерни фиданки от страна на другите държавни горски предприятия в страната, посочи в презентацията си мениджърът на проекта инж.Теодор Тодоров. В партньорство със Североизточното държавно предприятие – Шумен в момента се подготвя програма за възстановяване на полезащитните пояси в Добруджа. Интерес проявяват също частни компании, природозащитни организации, физически лица. А китайски фирми вече са заявили желание за износ на фиданки в контейнери от определени горскодървесни видове.
Според експертен анализ над 50% от увредените държавни гори в България, попадащи в Натура 2000, са на територията на ЮЗДП. За възстановяването им предприятието разработи нов проект, който предвижда залесяване на други 2750 дка гори, попадащи в зони от европейската екологична мрежа в югозападна България. Очаква се да бъде създаден модел за възстановяване на засегнати от природни нарушения гори, отчитайки промените в климата и оптималния бъдещ дървесен състав, както и да бъде изграден капацитет за възстановяване на недържавни увредени гори в страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)