Избрани Новини

Джамбазки за петицията срещу АМ "Струма“: Борим се да я затворим, дано български евродепутат не ни пречи

Ако някой работи срещу националните интереси, това ще се разбере секунди след гласуването, предупреди евродепутатът

В понеделник следобед ресорната комисия в Европейският парламент ще разгледа петиция срещу изграждането на АМ „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Документът престоява с години в Брюксел, но неочаквано беше придвижен в последните месеци – неофициално с активната подкрепа на българина Радан Кънев.

Ангел Джамбазки разказа ексклузивно за Tribune.bg какво представлява тази петиция и каква ще бъде целта на родните евродепутати.

„Ще настояваме тази петиция да бъде окончателно затворена. Защо? Тази петиция цели само едно – да окаже натиск за оставащите процедури и при вземането на решения за магистрала „Струма“. Самата петиция създава изключително много неверни внушения. Целта ѝ е да създаде смут в системата и да бъде в услуга на онези, които са срещу магистралата. А срещу АМ „Струма“ са не само нашите т. нар. „зелени“ организации. Моето лично убеждение за тях вече е, че те не толкова защитават каузи или околна среда, а  работят в някакъв друг интерес“, смята евродепутатът.

Според зам.-председателя на ВМРО псевдозелени структури се опитват да попречат изобщо на построяването на магистралата. Самата петиция не е нова, а на поне 2 години.

„Идеята на петицията, е че всъщност няма нужда от магистрала в дефилето. А всеки български гражданин, който е пътувал там е наясно, че такъв път трябва да бъде изграден. И то не само заради задръстванията и забавения трафик, не само, че поради липсата на магистрала потокът ни заобикаля, като това е в интерес на Гърция и на Сърбия. Този път там в момента е опасен и всяка година взима десетки човешки жертви, освен това нанася щети на икономиката и стопанството. И в следващия момент виждате хора, които твърдят, че са еколози, а последователно и системно работят срещу всеки един проект. Те настояват да се строи най-скъпото и най-безумното – тунел под цялото дефиле. Всички, които разбират от геология казват, че такъв тунел – освен огромната му цена, би бил изключително неразумен и защото там е сеизмична зона. Не дай Боже, ако се случи нещо, освен жертвите, които биха останали в този тунел, парите ще са били хвърлени във въздуха, а тунелът ще трябва да се копае отново. Или изобщо да не се копае, биха били заровени милиарди в земята. Това е неразумно поведение, което мога да си обясня само с корист“, коментира Джамбазки.

Тези хора са много интересно свързани с швейцарските фирми и фондове, смята той. Същите, отново спонсорирани от швейцарски фондове, яростно пречат на развитието на още един проект в същия регион – построяването на втори лифт в Банско.

„По този начин пречат за развитието на целия този регион. И така парадоксално – казват че са еколози, стопират развитието на региона, а местните – останали без препитание, отиват да режат контрабандно дърва. Така нанасят щети на природата. И се наблюдава постоянство – хайде, веднъж да е случайност, втори път – случайност, после – съвпадение… Но непрекъснато да се появяват такива чужди фирми, които ги финансират за лудите им обяснения как ще броят жълтоперите дръндавци и каквито други има там главочи. Ами извинявайте, но темата за дръндавеца да се съпоставя с тази за човешкия живот и развитието на един цял регион на мен лично изобщо не ми е състоятелна“, възмущава се той.

„И аз си мисля, че горките дръндавци са просто повод да се пречи на развитието на тази част от България. Тези, които са се нарекли „зелени“, ако се замислите са един много тесен семеен кръг – няколко семейства са всъщност. Няколко семейства, които са едновременно НПО, фондове за дивата природа, политически партии. Разгледайте поименно – няколко съпружески двойки са. И въпреки това в годините назад тези хора са съумявали да изнудват и местна, и централна власт –  и непрекъснато да прекарват проектите си – да броят комарите по Дунав, да се грижат за доброто настроение на дръндавеца, да разсмиват главоча… Но тези иначе смешки, които си ги говорим, струват и на нас, и на всеки българин, стотици хиляди левове. И аз се питам дали е случайно“, каза той.

От петицията няма да има преки загуби, обясни Джамбазки. Ще бъде използвана обаче отново за „новина“, която да бъде раздухвана от техните електронни сайтове, „неправилно наричащи себе си медии“.

„Защото медията информира, а не пропагандира. Докато тези хора правят само това – те са едностранни, пристрастни, пропагандни. Ще го използват, за да „съобщят“: „Ето ЕП каза НЕ на тази магистрала“, „ЕП спря магистралата“. Ще напишат такива заглавия. А те ще се ползват, за да се работи за спиране на АМ „Хемус“ и окончателен провал на този стратегически за България проект“, прогнозира евродепутатът.

„Позор“ – така с една дума Джамбазки определи факта, че негов колега и българин в ЕП работи за прокарване на петицията.

„Тук не може да има никакво обяснение за убеждения или разбирания. Когато от едната страна стои очевидният ти национален интерес, на съгражданите ти, на хората, чиито данъци ти плащат заплатата, но ти играеш по свирката на хората, за които вече говорихме и гледаш как да им се харесаш, то на твоята съвет са пропуснатите ползи, нанесените щети и на жертвите, които, не дай Боже, ще бъдат дадени на пътя оттук-нататък. Аз се надявам днес да няма българин, който да постъпи така. Но ако има, трябва да е ясно, че веднага ще се разбере – буквално секунди след гласуването. Миналият мандат имаше такива – помните ги тримата герои, които с различни малоумни обяснения пропуснаха най-важното гласуване в жалката си политическа кариера – шанса да приключим завинаги с пакета мобилност. Не стигнаха точно три гласа – и трите бяха на българи. В един мандат трима такива да се намерят, се помнят завинаги. Защото са нанесли щети, които не могат да бъдат оправени с десетилетия после. Дано и днес не стане нещо подобно. Всеки си има глава на раменете и си носи политическата отговорност“, обобщи той.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)