Владислав Горанов: България е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите

Тази оценка отговаря на всички атаки срещу нас, коментира oт своя страна премиерът

България е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов за повишения кредитния рейтинг на страната ни на  „BBB/A-2“ с положителна перспектива от Standard&Poor's.

„След кризата с фалита на КТБ ние не само възстановихме кредитния рейтинг, но и увеличихме перспективата. Нашите партньори ни имат доверие“, заяви още финансовият министър, който обясни, че добрата оценка е на най-голямата световна кредитна рейтингова агенция.

„Тази оценка отговаря на всички атаки срещу нас. Посочва се стабилният напредък по присъединяването към ERM II и устойчиво икономическо развитие. Подобрена е рамката по несъстоятелността и прането на пари. Нетният ни държавен дълг е с 6% пункта по-нисък. Излишъците по текущата сметка ни осигуряват буфери и при нова криза ще сме подготвени“, посочи от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък“, коментира още премиерът.

Той коментира и предстоящото му участие в 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид.

„Искаме да увеличим качеството на живота. Колкото струва, ще го направим“, заяви Борисов и подчерта, че здравето на хората е най-важно.

„Трябва да проведем дебат, искаме ли да живеем в смог“, подчерта Борисов. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"