До Мацаков камък, едно запомнящо се кътче от Осогово (снимки)

Любителите на планината от туристическо дружество "Осогово“ - Кюстендил го посетиха

"За пореден път, ние любителите на планината от туристическо дружество „Осогово“ -  Кюстендил, се разходихме в една от най-любимите ни части на Осоговската планина. Направихме разходка до скалното образувание Мацаков камък в Осогово", информира Силвия Михома, секретар на дружеството.

"Това място впечатлява с красотата и дивотията си. Панорамната гледка към Кюстендилското поле и планините около него, разкриваща се от гранитната скала, е невероятна. Облачното в далечината време така и не ни позволява да зърнем контурите на цялата Лисец планина, но се задоволихме с първенеца й връх Връшник. Специално внимание заслужаваше Осоговския дял, изпъчил се като вулканичен остров в неистов опит да достигне небесното царство. И сякаш прорязва слънцето, чиито рехави лъчи пробиват облаците и гальовно сипят светлина по склоновете й.

Името на тази скала не е случайно. Думата мацак е от края на 19 век в България, древнославянска и значи здравеняк, силен, широкоплещест. Мацаков камък се състои от три основни масива, като най-високият от тях достига до 50 м. Въпреки ронливите участъци и многото лишеи, скалите са подходящи за класическо традиционно катерене.
„Човек, като се изкачи до нея, се чувства прекрасно. Това е едно от най-красивите места в Осогово! Искрено ви съветваме да посетите това вълшебно място, съвсем близо до нашия град – била, върхове, могили и речни долини“ - споделиха туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил", съобщи
Силвия Михова - секретар на дружеството.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"