Избрани Новини

Симитли започна подготовката за Кукерския фестивал

Вече са изпратени покани за участие на над тридесет групи

Най-активните кукерски групи са добре дошли отново през януари в Симитли. Добре дошли са всички, които приемат, пазят и предават кукерската традиция, с пъстротата и различието на всеки регион, град, село, махала…

Общината в Симитли започна вече подготовката за един от най-големите си празници – Кукерския фестивал. Вече са изпратени покани за участие на над тридесет групи, които почти не са пропускали участие в бабугерското дефиле през годините. Могат да участват всички, отвсякъде, без значение числеността и възрастта на групата, обредите и ритуалите, които пази и съхранява. Трябва само някой от групата да установи контакт с организаторите, община Симитли и да сподели желанието си да бъде част от кукерската магия в Симитли през януари.

Всяка година във втората събота на месец януари кукери отвсякъде се събират в Симитли – Древната земя на кукерите. И пак ще е така. През 2020 година, на 11-ти януари. За 17-та поредна година. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е най-големият кукерски фестивал у нас, с най-дългогодишна и последователна история. На стадиона в Симитли се събират хиляди кукери, бабугери, мечки и мечкари, попове, кючекини, актуални образи от политиката и шоуто… цял ден в събота, от рано до късно, творят магична атмосфера, пропита с дух, традиции и много мерак да пребъде българското.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов