Избрани Новини

Горчиви, но вкусни. Кои са тези храни и напитки ?

Горчивите храни са невероятно питателни

Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията, но ние сме свикнали с различните вкусове и тяхното съчетаване. Горчивите храни са невероятно питателни и съдържат голямо разнообразие от растителни химикали, които имат значителни ползи за здравето. Някои от тези ползи включват по-нисък риск от много заболявания - включително рак, сърдечни заболявания и диабет - и по-добро здраве на червата, очите и черния дроб.

foodpanda подбра, най-обичаните горчиви храни и напитки и техните ползи.
1. Горчив пъпеш - Горчивият пъпеш е зелен пъпеш с форма на краставица, който има изключително горчив вкус. Той се яде в азиатски, африкански и карибски страни, но e по-малко популярен в други области. Горчивият пъпеш е пълен с фитохимикали като тритерпеноиди, полифеноли и флавоноиди, за които е доказано, че забавят растежа на различни видове рак. Използва се и в естествената медицина, за да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет.
2. Кръстоцветни зеленчуци - Кръстоцветното семейство съдържа много зеленчуци с горчив вкус, включително броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, репички и рукола. Тези храни съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които им придават горчив вкус и са отговорни за много от техните ползи за здравето.  
3. Зелените глухарчета - Може да си мислите, че глухарчетата са просто градински плевел, но листата им са годни за консумация и са силно питателни. Зелените глухарчета са средно големи със зелени листа с неправилни ръбове. Те могат да се консумират сурови в салати, сотирани като гарнитура или включени в супи и тестени изделия. Тъй като са много горчиви, зелената глухарче често се балансира с други аромати като чесън или лимон.
4. Червени боровинки - Червените боровинки са тръпчиви, горчиви червени плодове, които могат да се ползват сурови, варени, сушени или печени. Те съдържат тип полифенол, известен като проантоцианидини от тип А, който може да предотврати залепването на бактерии върху повърхности, като например телесните ви тъкани.
5. Какао - Какао на прах се произвежда от зърната на растението какао и има изключително горчив вкус, когато не е подсладен. Често използван в различни десерти, той също се смесва с какаово масло, какаов ликьор, ванилия и захар за направата на шоколад. Изследването е установило, че хората, които ядат черен шоколад поне три пъти седмично, имат 56% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад.
7. Кафе - Кафето е една от най-консумираните напитки по света и най-добрият източник на антиоксиданти в американската диета. Подобно на повечето горчиви храни, кафето е натъпкано с полифеноли, които придават уникалния му вкус. Един от най-разпространените полифеноли в кафето е хлорогенната киселина, силен антиоксидант, вероятно отговорен за много ползи за здравето на кафето, включително намалени окислителни увреждания и по-малък риск от сърдечни заболявания и диабет.
8. Червено вино - Червеното вино съдържа два основни вида полифеноли - проантоцианидини и танини, които придават на виното дълбок цвят и горчив вкус. Някои по-нови изследвания показват също, че червеното вино може да е полезно за червата. Едно малко проучване установи, че пиенето на чаша червено вино дневно в продължение на един месец увеличава броя на здравите чревни бактерии.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)