Избрани Новини

Национален парк "Пирин“ отбеляза 57-ата си годишнина

Награди победителите в конкурса "През девет планини в десета”

Национален парк „Пирин“ отбеляза 57-ата си годишнина с награждаването на победителите в конкурса „През девет планини в десета”. Официалната церемония се проведе на 8-ми ноември в Посетителския информационен център в Банско. Участниците се състезаваха в три категории: фотография, рисунка и есе, а вдъхновение за всички беше любимата Пирин планина. Конкурсът се организира в този формат за втора поредна година.

Отличени в категория „Фотография” са Георги Шагов от гр.Гоце Делчев (I-во място), Вероника Шагова от гр.Гоце Делчев (II-ро място) и Станимира Василева от гр.Гоце Делчев (III-то място).
В категория „Рисунка” - Снежана Костадинова от гр.Гоце Делчев (I-во място), Константин Камбов от гр.Гоце Делчев (II-ро място) и Андреа Щуркова от гр.Гоце Делчев (III-то място).
В категория "Есе" - Станимира Василева от гр.Гоце Делчев (I-во място), Станислав Каменов от Видин (II-ро място) и Надежда Станулова - Делкова от Карлово (III-то място).

На 8 ноември 1962 г. Комитетът по горите и горската промишленост обявява създаването на Народен парк „Вихрен”, включващ водосборните басейни на реките Бъндерица и Демяница. Основна цел е да се съхранят неповторимото биологично разнообразие и забележителните природни образувания в Пирин планина. Наследник в опазването и стопанисването на тази дива природа е Национален парк „Пирин”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов