Избрани Новини

Богородица показала в съновидения къде да се построи черквата в Сапарево

Успение Богородично представлява умален вид на църквата в Рилския манастир

Уникална е историята на църквата Успение Богородично в село Сапарево. Някога, преди още да се издигне храмът в сегашния му вид, на мястото хората виждали каменен кръст, който им припомнял, че в ранно време тук е имало старо оброчище. Предполага се, че първите заселници тук са още от ранния неолит (6500-6200 преди Христа). По-старите поколения са запазили историята за започване строителството на черквата, като я предават на своите потомци, за да се помни и да остане жива. А тя разказва, че Богородица се явила в съня на Алекси Грахльов и му казала да построи църква. Когато Грахльов отишъл да оре нивата си в местността "Могиле" му се явили два ангела, които му показали къде да копае, за да намери необходимите за строежа пари. Котелът, в който бедният човек намерил заровените златни пари, и до днес се пази като реликва в етнографската част на църквата.

Църквата е издигната в периода 1861 - 1864 г. За строежа били наети майстори от Трън, прочути със своите строителни умения, а за украсата бил поканен дърворезбар и иконописец от Банско-Разложката школа. Успение Богородично представлява умален вид на църквата в Рилския манастир. В изографисването и при изработването на дърворезбата художникът и майстор-резбарят също са се стремили да подражават на образци от Рилската обител.

Мнозина и до днес се чудят как е издаден ферман (разрешително) за построяване на такава внушителна по размер и височина черква. След Кримската война е подписан Мирният договор в Париж през 1865 г. Портата издава реформен акт под името Хатихуманюн, който позволява на българите да се борят за независима църква. Така издаването на ферман за строеж вече не е било толкова трудно. Големината на черквата е зависела от икономическата мощ на селото, а тук, както знаем и от имането, което Алекси Грахльов е намерил и вложил в построяване на храма, хората са били сравнително имотни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)