Задържаха мъж от Лъжница за отправени закани за убийство

Обвиняемият имал обезпокоителни промени в психическото си състояние

Вчера съдът е уважил искането на Районна прокуратура - Гоце Делчев за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ш.М. (на 27 години).

Досъдебното производство по случая е било образувано седмица по-рано във връзка с извършено престъпление по чл.144, ал.3 Наказателния кодекс – закана с убийство против личността.

В хода на разследването, в качеството на обвиняем е бил привлечен Ш.М. На 28.10.2019 г., в с.Лъжница, област Благоевград, чрез социалната мрежа „Фейсбук“ той се заканил с убийство спрямо Н.К. от същото село, както и на нейното семейство, деца и учител в детска градина „Мечта“. Освен отправените от мъжа заплахи за саморазправа спрямо двамата възрастни, той заявил, че „ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина“.

Към настоящия момент са разпитани директорът и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет. Същите били излъчени на 27.10.2019 г. и гледани на следващия ден, а впоследствие са били приобщени към делото. Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

От показанията на близките на обвиняемия М. се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Същият е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед. С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият Ш.М. да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия